Про школу
Наша мета — не навантажувати студентів важкою граматикою, роблячи з них філологів, — ми навчаємо справжній, живій мові. Тій, яку ви почуєте у магазині, яка дозволить вам спілкуватися, заводити знайомства та чітко формулювати свої думки іноземною мовою.
відділ продаж
Напишіть і ми відповімоTelegram
Messenger
Рівні англійської мови

Рівні англійської мови

28.11.2022
20 хвилин читання

Зміст

Існують різні рівні знання англійської. Знати свій рівень важливо для працевлаштування, в т.ч. та за кордоном, для складання деяких іспитів, для підвищення кваліфікації. Які існують рівні володіння англійською мовою, у чому різниця між ними, читайте далі у матеріалі.
У світі визнано стандарт Загальноєвропейської компетенції володіння іноземною мовою (скорочено CEFR: Common European Framework of Reference for Languages). На сьогоднішній день це єдиний стандартизований тест, який дає чітке визначення всіх рівнів кваліфікації щодо володіння англійською (від початкових до професійних).
Згідно з CEFR, є 6 рівнів володіння англійською:

Рівні володіння англійською

Також прийнято виділяти рівень Pre-Intermediate, який студенти проходять після Elementary. Умовно позначимо рівень Elementary як А2.1 тоді рівень Pre-Intermediate – А2.2. Це потрібно для того, щоб студент впевнено себе почував на рівні Intermediate, тому що лексичного та граматичного запасу після Elementary може бути недостатньо, щоб легко та ефективно пройти цей рівень.
Базове знання (Basic User)
На рівні Beginner студенти вивчають англійську з нуля. Навчаються читати, вивчають базові правила та лексику. Після проходження цього рівня ти зможеш самостійно ставити/відповідати на прості запитання, на кшталт «де живеш», «звідки приїхав», «як звуть» і використовувати англійську в повсякденних ситуаціях: щоб представитися та розповісти про себе або підтримати просту розмову з носіями мови, коли ті говорять повільно та розбірливо.
Словниковий запас: до 1 000 слів, в основному іменники, прикметники, займенники та вживані дієслова.
Listening: Ти розумієш прості фрази з базовою лексикою.
Reading: Чи можеш читати короткі написи на плакатах, блогах та меню.
Writing: Можеш написати простий емейл та повідомлення, заповнити форму з персональними даними: ім'я, прізвище, національність тощо.
Speaking: Можеш привітати співрозмовника, запитати про сім'ю, друзів, роботу чи навчання. Зможеш обговорити погоду, улюблену їжу та фільми, розкажеш про сім'ю та свої інтереси, а також зможеш зробити замовлення в кафе.
Приклад ситуації: Ти вирушив у подорож до англомовної країни і хочеш купити подарунки для рідних та друзів. Зможеш легко запитати про вартість і придбати сувенір.

A1. Рівень Beginner (Початковий)

На рівні Elementary студенти вивчають, як розповідати про себе, про сім'ю, про улюблену їжу, про улюблений фільм. Відбувається активне поповнення словника та вивчення граматики, а саме займенників, дієслів, іменників та їх категорій, форм питань, типів прикметників та ін. Після закінчення рівня ти можеш підтримати розмову з носієм мови на особисті теми.
Словниковий запас: 1000-1500 слів.
Listening: Можеш розуміти діалоги на особисті теми: про сім'ю та роботу, захоплення.
Reading: Можеш читати короткі тексти на загальні теми: професії, біографії, опис книг.
Writing: Можеш написати про себе, описати свій будинок, а також можеш написати простий неформальний і формальний лист.
Speaking: Можеш розмовляти, використовуючи прості граматичні конструкції. Можеш розповісти про своїх друзів, сім'ю, а також розповісти про минулі події.
Приклад ситуації: У тебе є англомовний друг з листування, з яким ти можеш спілкуватися на повсякденні теми, такі як музика, кіно, хобі. Також можеш розповісти про те, як минув твій день.

A2.1 Рівень Elementary (Базовий)

На рівні Pre-Intermediate студенти вивчають складніші часові конструкції, фразові дієслова та мовні звороти, які допоможуть звучати більш натурально. Ти вже зможеш говорити про спорт чи порівняти життя у різних містах чи країнах.
Словниковий запас: 1500 - 2000 слів.
Listening: Можеш розуміти діалоги на загальні теми: про роботу, відпочинок, шопінг.
Reading: Можеш розуміти складніші тексти, формальні та неформальні листи. Зможеш зорієнтуватись в аеропорту, в іноземному місті.
Writing: Пишеш довгі повідомлення, можеш написати неформальний та формальний лист, описати місто, в якому живеш і навіть зможеш написати невелику статтю, наприклад, про спорт.
Speaking: Спілкуєшся на повсякденні теми і ведеш розмову використовуючи складніші граматичні конструкції та мовні звороти. Можеш розповісти про друзів, описати їхню зовнішність і характер, описати місто. Також зможеш поговорити про здоров'я, плани на майбутнє та дати рекомендацію.
Приклад ситуації: Ти летиш на відпочинок в іншу країну і легко зможеш орієнтуватися в аеропорту. Якщо ваш багаж був втрачений ти зможеш звернутися за допомогою

A2.2 Рівень Pre-Intermediate (Середній навчальний)

Самостійне володіння (Independent User)
На рівні Intermediate студенти закріплюють основну та вивчають більш поглиблено граматику, яку розглядали на рівні Pre-Intermediate. Також студенти вивчають більш специфічну лексику, наприклад тема роботи, кінематографу та освіти.
Словниковий запас: 2000-3000 слів.
Listening: Можеш розуміти думку людей. Також можеш дивитися фільми та серіали із субтитрами, пов'язані з повсякденним життям.
Reading: Можеш читати складніші тексти та адаптовані статті, наприклад, про музику, спорт, кіно, а також телепрограми.
Writing: Можеш скласти резюме та відповісти на вакансію, написавши супровідний лист. Також можеш написати лист-скаргу, невелику статтю, наприклад, про місто або написати огляд до фільму.
Speaking: Ти вже можеш розмовляти без підготовки в більшості ситуацій. Можеш розповісти про свій досвід роботи, а також розкажеш про минулі ситуації, використовуючи різні граматичні часи.
Приклад ситуації: Ти проходиш співбесіду англійською в закордонну компанію. Можеш розповісти про свою освіту та попереднє місце роботи, про свій досвід, використовуючи специфічну лексику.

B1. Рівень Intermediate (Середній)

На рівні Upper-Intermediate фокус студента спрямований на поповнення словникового запасу. Студенти навчаються розуміти та аналізувати автентичні статті англійською. На цьому рівні, ти вже впевнено використовуєш англійську у роботі чи навчанні, можеш провести презентацію на специфічну тему. А також легко сприймаєш інформацію в медіа.
Словниковий запас: 3000-4000 слів.
Listening: Можеш легко приймати розмови на особисті та професійні теми. Можеш дивитися фільми та новини без субтитрів.
Reading: Ти можеш читати газети, розуміти рекламні кампанії, дивитися новини, читати автентичні статті.
Writing: Можеш писати формальні листи, статті та пости.
Speaking: Ти легко можеш підтримати розмову з носіями мови на будь-яку повсякденну тему, можеш розуміти жарти та жартувати.
Приклад: Ти працюєш в англомовній країні і тобі потрібно написати статтю про роботу там. Ти легко опишеш усі «за» та «проти», дотримуючись структури та використовуючи специфічні вирази.

В2. Рівень Upper-Intermediate (Вище середнього)

Вільне володіння (Proficient User)
На рівні Advanced студенти доводять англійську практично до рівня рідного. Раніше пройдені теми глибше розглядаються, словник поповнюється специфічними термінами, а також студенти вже вчаться сприймати на слух акценти різних країн та регіонів, де розмовляють англійською мовою. Вивчаються юридичні процеси, літературні жанри, ідіоми, розглядаються особливості флори та фауни.
Словниковий запас: 4000-5000 слів.
Listening: Можеш розуміти довгі промови та виступи на незнайомі теми. Можеш дивитися фільми без субтитрів, розумієш подкасти, гумористичні шоу та інтерв'ю.
Reading: Можеш читати складні тексти, книги та посібники. Розумієш різні стилі та орієнтуєшся в технічній термінології.
Writing: Можеш писати структуровані тексти з використанням складних стилістичних конструкцій, фразових дієслів та ідіом.
Speaking: Можеш вільно спілкуватися з носіями мови, викладаючи свої думки правильно та структуровано. Також можеш аргументувати та відстояти свою думку та точку зору.
Приклад ситуації: Ти шукаєш роботу в міжнародну компанію і хочеш відгукнутися на вакансію. Ти можеш написати листа, розповівши, чому ти підходиш на цю посаду. Ти пишеш лист структуровано, використовуючи специфічну лексику та термінологію.

C1. Рівень Advanced (Просунутий)

Рівень Proficiency співвідноситься з рівнем володіння як носія. На цьому рівні студент уже розуміє все, що чує та читає, говорить англійською швидко, не замислюючись. Ти можеш оцінювати та аналізувати інформацію з автентичних медіа джерел.
Словниковий запас: понад 5000 слів.
Listening: Ти легко сприймаєш швидку мову, навіть якщо там є скорочення або специфічні слова.
Reading: Можеш читати та аналізувати складні тексти та статті на профільні теми.
Writing: Ти можеш написати будь-який звіт, доповідь чи статтю без труднощів.
Speaking: Можеш вести спонтанні розмови на будь-які теми, впевнено почуваєшся на наукових конференціях, зборах чи зустрічах. Без труднощів використовуєш у розмові ідіоми та шанобливі вирази.
Приклад ситуації: Ти знаходишся на науковій конференції, і тобі потрібно проаналізувати графік. Ти впораєшся з аналізом будь-якої діаграми навіть без підготовки.

C2. Рівень Proficiency (Досконале володіння)

Таблиця рівнів англійської мови